4 Ekim 2017 Çarşamba

*Smyrna'nın İzlerinden*Ramis SAĞLAM *Biz Kitap *

 *Smyrna'nın İzlerinden*Ramis SAĞLAM *Biz Kitap *

Siyah beyaz bir fotoğrafa bakar gibi geçmişe bakmak, çoğu zaman insanın içini acıtır.
Belki diye geçirirsin içinden, belki dersin kelimeleri benzer öykülerde buluşturarak hikayeyi büyütürsün. İçinden kimler, neler geçer?
Bir gün doğduğun, büyüdüğün vatan diye bildiğin topraklar aniden el olur, yaban olur. At sırtında, dağ tepe gezdiğin bu topraklar birden ayağının altından kayar gider. Derelerinden akan suların sesi duyulmaz olur. Başının üzerinden geçen bulutlar bile yabancılaşıverir. Nereden geldiğini, kimlerden olduğunu bılmediğin yolculuk başlar. Neresi vatanın, neresi "gavur" eli diye düşünür durursun. Gün gelir, alıp çok uzaklara karşı kıyılara bilmediğin topraklara zorla götürürler, seni. Gün gelir, getirdikleri bu topraklardan tekrar alıp, zorla koparttıklan topraklara yine zorla alıp getirirler.
Adın bazen muhacir olur, bazen mübadil, bazen de mülteci olur. Oynanan çıkar oyunlannın dikkate alınmayan figüranlarındandı Kıyıcı Sefa ile Yoğutçu Yanko gibi... Yüzlerce yıl önce yani Kıyıcı Sefo'dan çok önce başlar bu hikaye...

KİTAP YORUMUM
 Tarihe ışık tutan bu eseri Tarih seven herkese tavsiyemdir. Büyük aşklar yaşayan devlet adamları, eski padişahlar ve mezarlarının bulunduğu yerler ve aslında yanlış bilinen doğrular bu eserde anlatılmış.  İzmir'e bakış açınız daha güzelleşecek özellikle Tarihi yönden gezmeyi seven kişilere de ışık tutacaktır.

Kitabın bana öğretileri arasında ise, eskidende yasak aşklar yaşanıyormuş. Entrikalar ya da iyi insanlar ile kötü insanların savaşları o zamanlarda varmış. aslında bir zamanlar yaşayan kişilerin hayatlarını okumayı seviyorum. Çünkü, o zamanki hayata bakış açısı ile, bu zaman ki bakış açılarını karşılaştırmak bana keyif veriyor ve hayata daha dik durmayı ve daha hatasız durmayı da öğretiyor. Yazarımızın kalemine sağlık.
DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon