18 Haziran 2017 Pazar

*SARIKAMIŞ ALLAHÜ EKBER DAĞLARI* ŞERİFE BALKAŞ GÜLSEÇGİN*



*SARIKAMIŞ ALLAHÜ EKBER DAĞLARI* ŞERİFE BALKAŞ GÜLSEÇGİN*

SARIKAMIŞ ALLAHU EKBER DAĞLARI
Konusu : Boran, henüz çok küçükken ailesini Van isyanında kaybetmiştir. Bir Türk albayı olan İhsan Bey tarafından cesetler arasında ağlarken farkedilerek Bursa’ya götürülmüştür. Burada, çocukları olmayan Kaymakam Saadettin Bey ve eşi kendisini evlat edinirler. Boran asla geçmişindeki acı hatıraları unutamaz ve sık sık kabuslar görür. Çocukluk aşkı Elif, Van isyanında katledilmiştir ve Boran o an yanında olamadığı ve yardım edemediği için kendini suçlamaktadır. Boran, zaman içinde büyür ve yiğit bir delikanlı olur. Askeriyede okumuş ve artık yüzbaşı çıkmıştır. Elif’e benzettiği için gönül verdiği Albay İhsan Bey’in güzeller güzeli kızı Mahinur ile nişanlıdırlar.
Yüzbaşı Boran, düğünlerine az bir vakit kala Sarıkamış için savaşta görevlendirilir. Ekibiyle birlikte, Sarıkamış’a, Allahüekber Dağları’ndan ulaşmaları emredilir. Muharip yiğitlerin gözü yaşlı bekleyenleri vardır geride. Allahuekber dağları ise duyduklarından ve sandıklarından kat be kat daha çetindir. Geçit vermez kolay kolay. Önce dağları yenmek gerekmektedir. Aksi taktirde düşmana göğsünü siper etmek mümkün değildir…

KİTAP YORUMUM
Kitabı okurken kanınız donacak şekilde şehit olan askerlerin hazin öyküsü anlatılıyor.
Kimisi, nişanlıydı,kimisi evli baba olacaktı. Kimisi zaten ailesini kaybetmiş iken güzel insanların eline geçmesi ile yeni bir aileye ve aşka kavuştu. Sahi kavuşmak neydi? Ölünce mi öldüklerine kavuşmaktı yoksa yaşarken mi bekleyenlere kavuşmak.
Savaşın kötü yüzü Sarıkamış savaşında toplanan savaşa gönderilen gençlerin hazin ölümlerini hatta açlıklarını, üşümelerini, hayatlarını anlatıyor.
-40 derece soğukta yiyecek ve kıyafetin, silahın savunma güçlerinin  yeteri kadar olmadığı şartlarda savaşmaya çalışan vatan aşkı ile dolu yürekler bir gün çoğunun dönemeyeceğini vedalaşırken aslında hepsi biliyordu. Son defa kucaklaşmak, son defa bakmak sevgiliye, anne babaya, hatta oğula, evlada.
kitap tahmin ettiğiniz gibi gerçekten okurken çok üzülüyorsunuz. Öğretileri çok fazla. Özlediğimiz aşkları okumayı seviyorum ben galiba. Bir kere seviyorlar.Vatan aşkı, sevdalarının önüne geçiyor. Allah için savaşıyorlar ölümüne. Şehitlik mertebesinin ne olduğunu bilincinde olarak.
Kitabın öğretileri çok fazla, çok değerli bir eser kesinlikle. Ben zaten yazarımızın kalemini çok sevdim.

Kitaptan öğrendiğim en önemli ders ise; aşkın ne zaman geleceğini kimse bilemez. En umutsuz an da bile ve en alakasız birine aşık olabilirsiniz. Aynı dili konuşamazsanız da aşkın evrensel dili sizi anlaştırır. En duygulandığım hayatlardan bir tanesiydi.
Birine anne babalık yapmak için ise, kan bağının önemi yoktur. Yeter ki emek olsun o bağ gelişecektir.
Tarihi günümüze taşıyan eserler değerli benim için yazarımızı kutluyorum.

DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon